Je warmt er onvermijdelijk voor op

Fullsize pick-ups zijn favoriet onder ondernemers die met zwaar gereedschap moeten werken en graag een bedrijfsauto hebben waarin collega’s kunnen meerijden – en waaraan het gezin ook nog wat heeft. Het zijn machtige machines, vooral de Amerikaanse, als ik er een zie dringt zich altijd de gedachte op dat je díe auto moet hebben als de wereld dreigt te vergaan. Ik vermoed dat de grote V8 die je dikwijls onder de motorkap vindt, een belangrijk part van de aantrekkingskracht is, temeer omdat je die ook nog eens met LPG kunt voeden – er is ruimte genoeg aan boord om ergens een heel grote tank te monteren zonder dat je er last van hebt.

De Dodge RAM 1500, de vijfde generatie van de succesvolle pick-up, heeft een fikse update ondergaan, helaas is de Hemi V8 foetsie. Hij wordt nu voortgestuwd door een geheel aluminium zescilinder-in-lijn, met twee turbo’s en een slagvolume van 3,0 liter. Het is interessant om een blik onder de machtige motorkap te werpen, vooral om te zien hoe de twee turbo’s diep in het motorruim zijn ondergebracht, als een eeneiige tweeling samen naast de stuurkolom. Elke turbo neemt drie van de zes cilinders voor zijn rekening. Dezelfde motor is ook te vinden in potente versies van de Jeep Cherokee en Dodge Charger. De zescilinder is Hurricane gedoopt, en dat is absoluut niet gedaan om een 3,0-liter David als een Goliath te presenteren. Daar is geen enkele reden toe, want hij levert pk’s en Nm’s in overvloed.

Hij is beschikbaar met twee prestatieniveaus, standaard met 426 pk en 636 Nm aan koppel. Als je voor de High Output hebt gekozen, rijd je met 547 pk en 707 Nm naar huis. In beide gevallen heb je meer power onder je pedaal dan met de vroegere 5,7-liter V8, maar minder dan de achtcilinder 6,2-liter krachtpatser (met compressor) die Dodge in huis heeft voor de TRX, die is maar liefst 712 pk sterk.
De RAM 1500 die wij reden was een Crew Cab 4×4 Limited Night, dat eerste duidt op zijn ‘dubbele cabine’, met vier portieren en riante zitruimte voor vijf personen, het tweede op zijn motorisering en vierwielaandrijving, welke met sperren en hoge en lage gearing volledig is toegerust op allerlei krachtvertoon in recalcitrant terrein, en het derde op het feit dat alle blingbling zwart is gemaakt.

Wat je onmiddellijk mist is de vette roffel van een dikke V8, die eigenlijk net zo bij een fullsize pick-up hoort als rode lak bij een brandweerwagen. Een zescilinder kan ook vervaarlijk klinken, maar daartoe krijgt hij in deze Amerikaan weinig kans door die twee knapen van turbo’s in het uitlaattraject. Hij loopt mooi zuiver, zoals je van een zescilinder-in-lijn mag verwachten, en zijn soundtrack is vergelijkbaar met die van zescilinder BMW’s, ook niet verkeerd, maar dat hij minder imponerend klinkt dan zijn voorganger is boven elke twijfel verheven.

De motor is gekoppeld aan een achttraps-automaat die snel en nauwelijks merkbaar schakelt en precies weegt hoe het handigst gebruik te maken van de bij 706 Nm piekende koppelkromme. Met drukknoppen in de middenconsole kun je kiezen tussen de vele rij modi voor op en naast de weg en met en zonder aanhangwagen. Hij mag overigens 3500 kilo trekken. Je hebt keuze tussen 4WD Auto, 4WD High, 4WD Low en 2WD. Met dat laatste – alleen achterwielaandrijving – rijdt hij zuiniger maar op natte of anderszins gladde wegen doe je er goed aan 4WD Auto in te schakelen. De combinatie van dik 700 Nm trekkracht en een lege laadbak kan er weleens toe leiden dat de achteras een stapje opzijzet als te bruusk met het gaspedaal wordt omgesprongen.

De RAM is 5,92 meter lang en 2,08 breed en dat is iets waarmee je in het terrein rekening moet houden. In het normale verkeer is dat ook een factor, maar doorgaans laat hij zich net zo gemakkelijk rijden als een Mini, al is een tikje meer aandacht voor zijn afmetingen vereist. Kanjers van buitenspiegels en camera’s helpen je daarbij, evenals de hoge zit.
De laadbak is gigantisch en het laadvermogen is 900 kilo. Het ruim is met twee ongelijke deurtjes toegankelijk en met een supergemakkelijk rolluik te sluiten – waterdicht, zo weten na hem gewassen te hebben. Er bevindt zich een gemakkelijk verplaatsbaar schot in waarmee je de laadbak in tweeën kunt verdelen of vracht kunt vastzetten zodat deze niet gaat schuiven. Heel handig en doordacht allemaal, je merkt aan alles dat het niet de eerste keer is dat de Amerikanen een pick-up truck maken. Mocht je zaken liever niet in de laadbak opbergen, dan is er aan beide zijden, boven de wielkasten, verrassend grote en afsluitbare laadruimte beschikbaar. Ondanks de grote laadbak en de forse neus heeft de RAM genoeg lengte over voor een verheugend ruime cabine, met riant zicht rondom en vijf zitplaatsen met eveneens riante beenruimte. De hoeveelheid comfort is verrassend, prima airco, prima audio, kanjers van opbergvakken en een overvloed aan mogelijkheden om telefoons op te laden en andere apparatuur in te pluggen, in een Cadillac ga je niet meer geriefelijkheden vinden dan in deze RAM. Zelfs het kleine raampje, midden in de achterruit, laat zich elektrisch openen en sluiten.

Midden in het dashboard is een groot scherm voor de navigatie en allerlei andere functies. Aan de passagierszijde is ook een scherm te vinden, waarop allerlei info getoond kan worden, inclusief zelfs video’s – onzichtbaar voor de bestuurder. Camera’s voor en achter helpen je bij het parkeren, met een goed scherp en helder beeld.
Niet alleen de bestuurderstoel is verstelbaar, maar ook het stuurwiel en de pedalen zijn dat. Als je deze verstelt tijdens het rijden, gaat de RAM automatisch van het gas af totdat je klaar bent – slim en veilig!
Dankzij de luchtvering – met vijf standen – is ook de grondspeling verstelbaar, wat automatisch gebeurt als je daarvoor gekozen hebt. Op de snelweg laat hij zichzelf dan een stukje zakken om de luchtweerstand te verminderen. Ondanks zijn hoge gewicht van 2440 kilo en zijn grote frontaal oppervlak zag ik bij 100 km/h op de snelweg geregeld een verbruik van 1 op 14 á 15 in het instrumentarium verschijnen en zelfs nog gunstiger. Dat ging echter onmiddellijk de hoogte in als je je voet ook maar íets zwaarder op het gaspedaal liet rusten. Dat die mooie cijfers incidenteel haalbaar zijn heeft de RAM 1500 te danken aan zijn hoge koppel en de achtbak die onvermoeibaar en onmiddellijk de hoogst mogelijke versnelling opzoekt zodra de snelheid dat toelaat. Daardoor zie bij 100 km/h nog geen 2000 toeren op de teller staan. Het reëel gemiddelde verbruik bevindt zich rond de 1 op 7, waarmee je dankzij de 98-liter tank toch 700 kilometer ver komt.

Het comfort heeft een verrassend hoog niveau voor een auto die gebouwd is om als werkpaard te functioneren. Het is geen Range Rover, dat wel, maar het is zeker niet zo dat hij daar mijlenver op achter blijft – die tijd is voorbij. Verkeersdrempels worden met een behoorlijke mate van gratie geabsorbeerd, nonchalant onderhouden klinkerwegen worden achteloos gladgestreken en rolgeluid van de giga Pirelli’s (type Scorpion Verde, maat 285/45/22) is zo goed als afwezig, evenals windgeruis. Lange afstanden hoef je absoluut niet te schuwen met deze RAM. De zescilinder is een aangename kompaan, een heel beschaafde zelfs, maar hij weet je ook te verbluffen als je het gas vol naar beneden trapt. Met zijn bijna 550 pk is hij in staat van 0 naar 100 km/h te sprinten in een bijna verbijsterende 4,2 seconden. En als je bij een hogere snelheid vol gas geeft beweegt hij zich met zo’n geweld door de dampkring dat je even naar het juist woord moet zoeken om het te beschrijven – om je vervolgens te realiseren dat het met kapitale letters op zijn neus staat, je hoeft er alleen maar een T achter te zetten. Hij haalt de 160 km/h overigens in 11,1 seconden – vanuit stilstand! – en zijn topsnelheid is 173 km/h.

Tot voor kort hing er een aangenaam prijskaartje aan fullsize pickups. Echter doordat ze sinds begin dit jaar BPM-plichtig zijn is een RAM een stuk duurder geworden – zou die B van BPM stilletjes ‘boycot’ betekenen? Ze zijn gelukkig nog voor het oude tarief nieuw te koop, daar Hedin Automotive in Houten, waar wij onze testauto ophaalden, zo slim is geweest een aantal exemplaren vóór de jaarwisseling op kenteken te zetten.
Als je met zo’n Dodge omgaat, warm je er onvermijdelijk voor op. Het comfort, de ruimte, het trek- en laadvermogen, de kracht van de aandrijflijn, de veelzijdigheid, je gaat de aantrekkelijkheid van dat alles gauw begrijpen. Als werkpaard voor een ondernemer met veel en zwaar gereedschap is het een prachtige machine, en als je een leven hebt waarin caravans, paardentrailers of aanhangers met een boot of klassieke racewagen getrokken moeten worden, heb je er een fijne en verleidelijke alleskunner aan, die zich ook nog gerieflijk laat inzetten voor normale ritten. Ja, je mist die V8 een beetje, maar je kunt er niet omheen: de fullsize pick-up is doorgegroeid, naar beter dan ooit tevoren.

TEKS Ton Roks

Dodge RAM 1500 Crew Cab 4×4 Limited
Motor zescilinder-in-lijn met twee turbo’s, inhoud 2993 cm3 Vermogen 547 pk bij 5700 min-1 Koppel 707 Nm bij 3500 min-1 Transmissie vierwielaandrijving met hoge en lage gearing en achttraps automaat Afmetingen LxBxH 5916 x 2084 x 1971 mm, wielbasis 3899 mm, tankinhoud 98 liter Gewicht 2438 kg, laadvermogen 900 kg, trekgewicht 3500 kg Verbruik 14,2 liter/100 km (WLTP) Acceleratie 0 – 100 km/h in 4,2 sec; 0 – 160 km/h in 11,1 sec Topsnelheid 173 km/h Prijs € 85.445,– (excl. BTW/BPM)

× Wil je direct contact?