Niet te vroeg juichen, het bovenstaande geldt alleen voor Groot-Brittannië. Ook hybriden mogen tot 2035 verkocht blijven worden aan de andere kant van het Kanaal. Dit besluit heeft de Britse regering genomen na overleg met de industrie hoe de ban op ICE-motoren te implementeren. De extra ruimte die wordt gegeven geldt zowel voor benzine- als dieselmotoren. De versoepeling geldt alleen voor MVM’s (Micro Volume Manufacturers) en SVM’s (Small Volume Manufactures), voor de eerste groep geldt een maximum van 1000 auto’s per jaar, voor de tweede 2500.
Dat betekent dat fabrikanten als ondermeer Ferrari, Maserati, Aston Martin, Morgan, Ginetta en Caterham tot 2035 auto’s met enkel een verbrandingsmotor kunnen blijven maken voor verkoop in het Verenigd Koninkrijk. Ook Lamborghini en Bentley wordt meer lucht gegund, hun plug-in hybriden mogen ginder tot 2035 aan de man gebracht worden.
De Britse Prime Minister Keir Starmer deed de aankondiging tijdens een bezoek aan Jaguar Land Rover in de West Midlands. Dit gebeurde nadat JLR de export naar de VS had stopgezet vanwege de ruzie over de tarieven en totdat er zekerheid was over hoe het nieuwe handelslandschap eruit zou zien.
Starmer zei: “De wereldhandel verandert, dus we moeten verder en sneller gaan met het hervormen van onze economie en ons land via ons Plan for Change. Ik ben vastbesloten om de Britse briljantie te steunen. Meer dan ooit hebben Britse bedrijven en werkenden een regering nodig die een stap zet en niet afzijdig blijft. Dat betekent actie, geen woorden. Daarom kondig ik vandaag gedurfde veranderingen aan in de manier waarop we onze auto-industrie ondersteunen.”
In het persbericht van de Britse regering stond het volgende: “Het uitgebreide pakket aan maatregelen dat vandaag is geïntroduceerd, zal kleine en micro-volume fabrikanten – waaronder McLaren en Aston Martin – vrijstellen van de uitfasering in 2030, waardoor enkele van de meest iconische juweeltjes van de Britse auto-industrie voor de komende jaren behouden blijven.”
In de Britse pers is gesuggereerd dat de maatregel ook zou kunnen betekenen dat bijvoorbeeld Porsche zijn puur atmosferische GT3 een stuk langer kan blijven leveren door de auto onder een nieuwe vlag te produceren – Porsche Motorsport bijvoorbeeld – zodat deze mogelijk als Small Volume Manufacturer aangemerkt kan worden.
Mag het Europese vasteland zich ook verheugen op een dergelijk hoopvol vieren van de teugels? Die vraag stelden we aan Sigrid de Vries, directeur-generaal van de European Automobile Manufacturers’ Association.
Haar antwoord: “De discussie en ook het maken van uitzonderingen voor kleine volume fabrikanten is niet nieuw en mogelijk voedt het besluit van het VK ook hernieuwd debat hierover in de EU, bijvoorbeeld tijdens de aankomende evaluatie van de CO2 wet later dit jaar en volgend jaar. Voor het moment is enkel voorzien dat auto’s verkocht kunnen blijven worden die uitsluitend op e-fuels kunnen rijden. Dat biedt een opening voor bijvoorbeeld de kleinere-volume fabrikanten. Maar de wettekst en dus technische kant ervan is nog niet geschreven, en de definitie van de brandstoffen die daaronder vallen is ook nog open.”
Wat er na 2035 in Groot-Brittannië gaat gebeuren is koffiedik kijken. De regels daar – en ook in de EU – zullen de komende tien jaar vrijwel zeker nog aan verandering onderhevig zijn. (TR)

× Wil je direct contact?